Hem » Så gör du egen pasta
Så gör du egen pasta

Så gör du egen pasta

Mjöl, ägg, olivolja och salt. Så enkelt som detta, så gör du egen pasta. Lyckliga jag fick en pastamaskin av min man för inte så länge sedan. Efter att jag hade läst en del om hur jag skulle laga pastadegen och trodde att jag måste laga en den många gånger om.. Men överraskade nog så gick det väldigt bra redan på första försöket!

Det ska också gå helt fint att laga pasta utan maskin, bara med hjälp av en kavel. Men ärligt talat så tror jag att det är väldigt mycket enklare med en av de enkla pastamaskinerna du får köpt runt omkring.

Hemlagad pasta

Hemlagad pasta är så otroligt gott och förvånansvärt enkelt. Som med många andra geniala maträtter så finns det ett hav av recept på hur du gör din egen pasta. Något som alla är eniga i är att det bara innehåller mjöl, ägg, olivolja och salt. Här får man prova sig fram till vilket recept som passar för dig. Jag har funnit ut att detta recept ger mig bäst resultat.

Så gör du egen pasta

Recept av Fias fika
Portioner

1

stycken
Förberedelse

10

minuter
Koktid

3

minuter
Vilotid pastadeg

3-4

timmar

Hemlagad pasta är så otroligt gott och förvånansvärt enkelt. Som med många andra geniala maträtter så finns det ett hav av recept på hur du gör din egen pasta. Något som alla är eniga i är att det bara innehåller mjöl, ägg, olivolja och salt. Här får man prova sig fram till vilket recept som passar för dig. Jag har funnit ut att detta recept ger mig bäst pasta.

Ingredienser

 • 100 gram Tipo 00 mjöl

 • 65 gram ägg

 • 5 gram salt

 • 0,5 tsk olivolja

Gör så här

 • Häll upp mjölet på en ren arbetsbänk och strö på saltet. Laga en grop mitt i och häll i äggen.
 • Blanda allt ordentligt och knåda degen i ca 5-10 minuter tills du har en smidig och jämn deg, Är den fortfarande lite kladdig så strör du bara på lite mer mjöl.
 • Plasta in degen gott och låt den vila i kylskåpet i ca 30 minuter.
 • Ta fram degen, dela den i 2 delar och mjöla den lätt. Kör den sen i pastamaskinen på den bredaste inställningen, nr. 1. Vik degen dubbel och kör den igenom en gång till. Upprepa proceduren ett par gånger till.
 • Sätt sen pastamaskinen på smalare inställning och upprepa proceduren på inställning, nr. 2, 3, 4 etc. tills degen är så tunn som du önskar dig den. Jag brukar stanna på nr. 7-8 när jag gör tagliatelle. Skär gärna av de ojämna kanterna så du får en finare pasta.
 • Kör sen de långa plattorna genom tagliatelle degen. Mjöla försiktigt så att de inte fastnar i maskinen.
  När pastan är klar så mjölar du den lätt och låt ligga och torka i ett par timmar på bänken.
 • Per 100 gram pasta så kokar du upp 1 liter vatten och 7 gram salt. Då det är färsk pasta så kokar du den bara i 2-3 minuter.
 • Bon apetit!

Tips!

 • Jag har valgt att väga ägg då jag gärna använder lite mer äggula än vitan och storlekarna på äggen varierar.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*