Hem » Baka surdegsbröd
Surdegsafrallor uppskuret

Baka surdegsbröd

Det är mycket som har hänt den senaste tiden där vi måste se till att anpassa oss en ny vardag och inte minst en ny värld. Vi gör alla vårt bästa för att skydda oss själv och andra, men det är heller inte det lättaste. Hemma hos oss är vi tack och lov friska men att plötsligt ha 2 x hemmaskola, hemmakontor, en 1-åring som behöver uppmärksamhet och alla andra saker som ska skötas hemma har plötsligt blivit en liten kamp. Det har blivit viktigare och viktigare med lite egentid om dagen og min egentid är ofta en lång promenad eller så stänger jag in mig på köket och lagar mat och bakar 🙂

Då det om dagen är svårt att finna jäst i butiken så tänkte jag att nu har jag äntligen möjlighet och mod att försöka mig på att baka surdegsbröd för första gången! Snacka om ett tålamodsprojekt! Att baka surdegsbröd är inget man gör på ett par timmar då ett bröd tar ca 15-18 timmar att laga. Plus att du ska ha lagat surdegsgrunden som tar 4 dagar.

Här under har jag samlat stegen jag gjorde för att baka surdegsbröd. Jag lagade mina första surdegsfrallor, som var sjukt goda om jag får säga det själv. Och det får jag 🙂

Steg 1 – Surdegsgrund

För att starta en surdegsgrund behöver du egentligen bara mjöl, vatten och en god del tålamod. Du behöver mata den, röra den och låta den andas lite varje dag. Efter 4 dagar är surgrunden klar och den kan då användas till att laga fördegen.

Surdegsgrund i burk

Steg 2 – Fördeg

Nu har du matat din surdegsgrund och låtit den stå och bubbla i dagarna 4. När du öppnar upp burken så möts du av en massa bubblor och det luktar friskt och syrligt. Precis som den ska vara! Nu ska du laga en fördeg som ska stå och bubbla till sig i ca 12 timmar. Sen är den klar för att användas i bakningen.

Fördeg
Så ser fördegen ut efter 12 timmar.

Steg 3 – baka surdegsfrallor

Äntligen är dagen här för att baka dina surdegsfrallor! Du har tålmodigt väntat på att surdegsgrunden ska bli klar, lagat fördegen och nu är det bara det sista steget kvar. Som tur är tar det bara ca 15 minuter så ligger äntligen dom nybakade frallorna där på gallret och svalnar. Servera dom varma med smör och ost. Det är livet!

Kanske blir du sugen på att prova att baka andra surdegsbröd? Här finner du Grytbröd och Levain. Så det är bara att baka på!